Η Del Monte Foods, μία από τις παλαιότερες και εμβληματικές εταιρείες τροφίμων των ΗΠΑ, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στο Άρθρο 11 (Chapter 11), προκαλώντας αίσθηση στη διεθνή αγορά.
“Με ιστορία 138 ετών και εμβληματικά προϊόντα όπως κονσέρβες φρούτων, λαχανικών και ζωμοί, η εταιρεία δηλώνει πως θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ αναζητά αγοραστή μέσω εποπτευόμενης διαδικασίας πώλησης”
Η κρίση και η εποχή μετά
Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές η κρίση προήλθε από την αλλαγή των καταναλωτικών προτιμήσεων που σταδιακά στράφηκαν υπέρ των φρέσκων και πιο υγιεινών τροφίμων, αλλά και από την ισχυρή πίεση στις τιμές που δημιούργησαν οι ιδιωτικές ετικέτες, καθώς και από το αυξημένο κόστος παραγωγής και διάθεσης.
Η Del Monte αφενός εξασφάλισε το ζωτικής σημασίας δάνειο ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου (912,5) δολαρίων για να διατηρήσει τις λειτουργίες της μέχρι την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.
Παράλληλα προχωρά σε αλλαγές προσδοκώντας την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα ηγηθεί της εταιρείας στην επόμενη μέρα.
“Το σημαντικό είναι ότι η Fresh Del Monte Produce, που εστιάζει σε φρέσκα προϊόντα, δεν επηρεάζεται από την πτώχευση και συνεχίζει ανοδικά”
Άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά
Για την ελληνική αγορά δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίπτωση, καθώς η παρουσία στον κλάδο της κονσέρβας με φρούτα δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμική και όπως προαναφέρθηκε δεν αφορά την κατηγορία του φρέσκου που λειτουργεί ξεχωριστά.
Ωστόσο το θέμα που προέκυψε, πάντα με αφορμή της πτώχευσης της Del Monte, είναι οι συνολικές επιπτώσεις στην αγορά του canned fruit, καθώς η Ελλάδα και κυρίως οι περιοχές της Μακεδονίας (Πέλλα και Ημαθία) διαθέτουν σημαντική παρουσία στην κονσερβοποίηση με εξαγωγές, με αιχμή του δόρατος το ροδάκινο.

“Να σημειωθεί πως τα ροδάκινα της Del Monte είναι ελληνικό προϊόν. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει θετική έκβαση μπορεί να δημιουργηθούν δυσκολίες στην διάθεση από τους παραγωγούς”
Επομένως η εξέλιξη αυτή λειτουργεί περισσότερο ως καμπανάκι που καλεί για προσαρμογή του κλάδου του canned fruit στα νέα παγκόσμια διατροφικά πρότυπα, ενώ οι επενδύσεις σε πιο καινοτόμες συσκευασίες με έμφαση στην φρεσκάδα και στην βιωσιμότητα θα πρέπει να θεωρηθούν απαραίτητες, ώστε να επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή το προϊόν.