Το θέμα των θερμίδων απασχολεί πολλούς και είναι ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο. Αρκετοί από εμάς επιλέγουμε light προϊόντα ή τα έχουμε επιλέξει κάποια στιγμή. Ο σκοπός παραγωγής τέτοιων προϊόντων έγκειται στην αντικατάσταση των σακχάρων με φυσικά γλυκαντικά ή με τεχνητές γλυκαντικές ύλες μειωμένων θερμίδων.
“Όλα τα φυσικά σάκχαρα όπως ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι κ.α. παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο”
Αντιθέτως, υπάρχουν γλυκαντικές ύλες φυσικές ή τεχνητές που είτε προσδίδουν 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο είτε 0, όπως το φυσικό γλυκαντικό “γλυκοζίτες στεβιόλης” που λαμβάνεται από το φυτό στέβιας και προσδίδει 200-400 φορές πιο αυξημένη γλυκύτητα από την ζάχαρη.
Όλες οι γλυκαντικές ύλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων έχουν περάσει από εκτεταμένες έρευνας ασφάλειας και έχουν οριστεί ως ασφαλείς εφόσον δεν ξεπερνάτε η συνισταμένη δόση.
Κατά καιρούς και ανάλογα τα ερευνητικά αποτελέσματα που προκύπτουν, επαναξιολογείται η δράση και τα οφέλη τους, όπως έγινε πρόσφατα με την ασπαρτάμη που μελέτες την κατέταξαν ως πιθανή καρκινογόνα ουσία.
Τα θετικά των γλυκαντικών υλών
- Τα γλυκαντικά συμβάλουν στη μείωση βάρους λόγω πρόσληψης λιγότερων θερμίδων
- Δεν συμβάλουν στην οδοντική τερηδόνα
- Τα γλυκαντικά δεν μεταβολίζονται από τον κύκλο της ινσουλίνης και επομένως είναι κατάλληλες και για διαβητικούς
Όποια και αν είναι η επιλογή μας πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αρχαίο ρητό “παν μέτρον άριστον”.