Όπως και η ζάχαρη, έτσι και το μέλι αποτελεί ένα φυσικό γλυκαντικό. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους όμως και τι είναι προτιμότερο για κατανάλωση;
“Η σουκρόζη (ζάχαρη) αποτελείται αποκλειστικά από σάκχαρα τα οποία είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Το μέλι αποτελείται κατά κύριο λόγο από τα ίδια σάκχαρα αλλά σε ποσοστό περίπου 82%”
Αυτό σημαίνει ότι ίδια σε ίδια ποσότητα ζάχαρης θα προσδώσει λιγότερη γλυκύτητα λόγω της υπάρχουσας υγρασίας. Το μέλι όμως δεν αποτελείται μόνο από σάκχαρα και νερό. Περιέχει μέταλλα όπως κάλιο και ασβέστιο, ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο και μαγνήσιο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
“Πέραν των παραπάνω πολλές έρευνες αναφέρουν ότι χάρη στις αντιοξειδωτικές του ουσίες, είναι ικανό να προστατεύει από ασθένειες που προσβάλουν το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα”
Το μέλι καθότι παράγεται από μέλισσες δεν καταναλώνετε από vegan ενώ δεν πρέπει να καταναλώνεται και από παιδιά έως 12 μηνών και αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος, λόγω ανέτοιμου ανοσοποιητικού συστήματος, να αναπτυχθεί η νευροτοξίνη του βακτηριδίου clostridium botulinum που οδηγεί στην βρεφική αλλαντίαση.